5.9.11

Mereka Raya

6 hari dah syawal tp aku belum start puasa enam lgsg..lapar je memanjang..terasa mcm makin kuat makan lepas bulan pose nih tapi kuat makan junk food..craving for everythg fast..which is soOoo not good utk azam aku yg nak naikkan berat sampai 46kg before my one n only convocation soon..am I gonna make it..?


But nway,I have a really healthy good eating lifestyle at Sibu..beraya kat perantauan is not so bad after all..nice jer just that it never gonna be d same dgn beraya bersama keluarga..totally jealous..that’s why I’m calling mum everyday sepanjang raya nih just to know mana celah they all dah pergi beraya until yesterday when I heard mum told one of my makcik that I called everyday..tetiba terasa semua sedara mara dah tau aku telepon rumah setiap hari..hoh0..and I stop calling today after realizing I’ve done it for the past 3 weeks already sepanjang berada kat miri..macam budak form 1 baru kenal hostel..and hopefully mak x syak peningkatan frekuensi aku call dia nih have sthg to do with I’m being single..

Raya 2011 is totally something for me mostly because 1st I don’t hear a single pop of mercun at all,2nd I was still at bus station pagi2 raya,and 3rd aku tak dengar langsung org bertakbir raya anywhere here..Masjid is so far away from my rented house at Miri and it’s still far away at my makcik’s house in Sibu..for me takbir raya is what make raya a raya..hopefully next year I’ll hear it..with my family of coz..

So, selepas 8 jam naik roller coaster, I reached here..
hehe..and I’m not supposed to be here actually.Ini terminal penumpang sibu..here, you can go anywhere possible within sibu using boat,taxi or bus..kire pengangkutan dalam bandar la..
here's d right place for inter-city bus

And the 8 hours ride was so berbaloi la lepas dpt beraya bersama people that I knew
and berbaloi-baloi lg sebab dpt menikmati ‘juadah raya’ mcm kat semenanjung..

It was their 1st tym jugak beraya kat sarawak..sama2 perantau..not many house to be visited pun..so ended out we went to place that supposed to be d least visited destination during raya..
bukit aup with wafi..tapi berjubah bagai xsanggup la plak nak naik bukit dia


the one n only giant/shopping complex kat sibu..soo penuh dgn org wlupun raya


Dataran sibu with wafa

I  came sebagai peraya,perantau dan juga pelancong..so,sbgai pelancong kehormat it was nice to spend time around sibu eventhough during raya..;)

thanks auntie ruby
*my mom's bestfriend*
can't wait to go back home soon.. :)

31.8.11

dia ada

kosong hati direnggut hiba
longgar sendi luluh jatuh
tak daya berdiri lagak biasa
dia ada waktu aku terjelepuk
mendengar sebak berita ayahku sudah tiada

disitu dia menghulurkan telinga
waktu aku kehabisan punca
diporak perandakan sebuah cinta

sengaja dia jadi tabung jadi ah long
saat hanya duit mampu menebus lapar dahaga

bila tertulis ayahnya diambil dihari raya
pastinya Tuhan punya agenda
Tuhan patahkan hatinya semalam
untuk dekatkan jiwanya dengan Pencipta
semoga tempat ayahnya di Syurga teratas
hadiah buat mendidik anak seperti dia
aku yakin dia kuat dari biasanya aku
aku yakin dia tabah menanggung rindu
aku tahu dia begitu
kerana kami sama
ayah sudah tiada

be strong poi..I'm really wish I could be there..

Sedekahkan al-fatihah utk arwah Basar B Ahmad Yusof..late father of my bestfriend..
Al-Fatihah.. (whenever this entry is being read..)..thanks!

25.8.11

sepasang kurung biru

ada apa dengan raya?

**setabah janda
dengar lagu raya ni pagi-pagi raya
confirm merembes-rembes air mata
layan sekarang
sedih belum terasa
anyway,ingat daku dalam ketupat dan rendang



selamat hari raya
maaf zahir batin