30.5.10

Kiriman tertangguh : *Tambun & Bukit Merah* [saya sokong bahasa Malaysia sepenuhnya di kiriman ini]


Akhirnya..peperiksaan tahun akhir pun berakhir dengan jayanya.

Tapi sila tabah ya budak-budak tahun akhir..projek tahun akhir yang menyesakkan masih menanti.
Mengekang kebebasan bercuti..meningkatkan kos sara diri.. makin lama duduk UTP, terasa makin laju duit dalam tangan mengalir pergi..semakin kerap ke bank dan semakin kurang nilai-nilai tertera di resit transaksi..
Tapi tak mengapa..lebih masa utk bersama kawan-kawan seperlancongan..lebih masa untuk diluangkan dengan abang tahun akhir itu..lebih masa juga untuk memanjakan diri dengan internet, movie (?) dan katil.

Oho…sungguh lambat menaip bila entri ini menyokong bahasa Malaysia..[Give up]

Let’s rojak!

Sometimes, I was thinking nak buat blog ini jadi macam blog pelancongan..share stories bout tempat-tempat menarik seluruh dunia..hehe..tapi apakan daya,either than France ,takde negara lain pun aku pernah jejak..even Singapore..even Indonesia..even Thailand…

Huhu…even Sabah n Sarawak..(penang pun xpenah gi boleh x??) --:syamong,bila nak bawak gi penang nih..dpt gi rumah sewa achul pun jadi r..hehe..terasa loser xpenah gi penang..uhuk3..(batuk-batuk kecil)

Really hope one day nanti..dapat gi honeymoon kat Europe..((^^)àtake note dear!)

So..sebagai pelancong yang sgt amatur, yang masanya lebih banyak di meja study drpd di jalan-jalan raya/highway..yang hidupnya terperosok di celah-celah Tronoh yang baru nak membangun ini…(at least tiada lagi tempat jin2 bertandang!) ,ini jer ar yang boleh aku share.. yang menarik dan kurang menarik di [dua] water theme parks around Perak..

5 ogos 2007-Lost world of Tambun
So old story kn..tapi nk jugak cerita..missing the good old days damn much..time xyah pkir pasal kawen..kerja..time rapat sgt lagi dengan opah…time nih tambun theme park just ada water theme park..
So,harga pun baru rm26 camtu..student price, dapat la jadi rm19 (if I’m not mistaken)…nway..mana celah pun aku gi..kalu dapat hang out ngn memba2,it’ll be the best place…
~konpius siapa lagi kanak-kanak (merujuk kpd background pic) sebenarnya~
baby face lagi semua..


15 mei 2010-Lost world of Tambun lagi
3 tahun da berlalu..kali nih da pergi dengan someone special plak..(sebab tiket free ada 2 jekàthanx MAKK)..hehe..
Tapi sebab pergi dengan berlainan jantina n tym tu tgh study week..so mandi is of coz not an option…
Luckily, tambun da ada petting zoo and tiger valley sekarang…J..dpt la menjinak-jinakkan diri dengan haiwan jinak..(itu je pun yang berani dibuat)

semua pun dapat pegang...thnx cub for your suppport :)
haiwan nih cub pun xberani pegang kot.....   

nih boleh la kn...hehe...(berpura-bura bersifat kebapaan)
                                              
28 mei 2010-Bukit Merah Lake Town Water Park
Bukit merah,harga tiket lebih kurang je dengan tambun..ade zoo jugak…tapi aku rasa,kalau rasa-rasa nak mandi sepuas-puasnya, bukit merah is not the best place..i prefer tambun..(tp of coz bab mandi-manda sunway lagoon plg best!)


here,tempat mandi dia memang dibuat khas untuk kanak-kanak kot…dengan air yang separas pinggang, tak berapa adventure ar nak berenang..atau melompat-lompat sesuka hati..(kalu nak rase nikmat kepala sujud lantai basah,boleh kot try)
maye memang..suka tutup tulisan..opark pn jd ar...
elele..swcheettt....
budak 1 malaysia...sgt2 peramah.
miss driver ..more pics at silent mumble
kedai dia saya suka..murah~
chairlift--(xperlu jalan kaki ke waterpark)terasa sgt dimanjakan....

burung bijak...tapi no doubt kami lg kali2 ganda bijak..

k bye~next trip--building 5 laboratory...

personal comments :
in term of layanan staff2..puji kaw-kaw ar dekat staffs yang mengurus selia(lama xgune word nih) lost world of tambun...sgt baik+friendly..tak macam lifeguard2 dkat bukit merah..xyah buat muka arrogant sgt kot..nnt saya buat2 lemas kang..(motip..??) staff merujuk kpd lifeguard shj (abg2 burung kakak tua baik jek)

bagi yang suka menyeret punggung (menggelongsor)+,melampung-lampungkan diri, tambun better kot..gelongsor dia lagi panjang..lagi advnture..air lagi berombak...and most importantly air dia bersih sikit..(ke sebab musim manggis masa kitorg pegi bukit merah tu?)erkkkk....

tapi kalu nak tgok haiwan bnyk2, bukit merah ok kot..ada sgt bnyk spesies2 yg jarang kelihatan...ular-ular yang pelbagai..ungka,buaya,dan itik maen kejar-kejar (yang disangka angsa oleh memba saya)
dan ikan yg sgt besar nih.pic xjelas tp dia sgt besar..bley telan baby lembu kot sekor..

No comments:

Post a Comment